co serwujemy
W naszym lokalu zapraszamy na herbaty z całego świata, kawy, pyszne ciasta i egzotyczne dodataki do herbat, ciekawe piwa, wina a także nargille - tradycyjne arabskie fajki wodne.Herbaty czarne
Indie
1. Assam Orengajuli
Bardzo wysokiej jakości herbata z Północno Wschodnich Indii. Jej długie liście z dużą ilością złotych tipsów dają napar o delikatnym korzennym smaku oraz miedzianym kolorze.
2. Darjeeling First Flush
Herbata z pierwszych zbiorów o przyjemnym, bardzo świeżym perlistym i orzeźwiającym oraz lekko cierpkim smaku i zapachu konwalii. Może być rozkoszą dla podniebienia
Nepal
3. Golden Nepal
Nepalskie herbaty trafiają na nasz rynek sporadycznie. Stanowią miłą odmianę dla miłośników herbat indyjskich. Golden Nepal dojrzewa na "szczycie świata", ma bardzo orzeźwiający smak i zawiera dużo złotych tipsów - miękkich, młodych liści i nie do końca rozwiniętych pędów.
Chiny
4. Golden Yunnan Superior
Herbaty z prowincji Yunnan rosną na wysokości powyżej 2000 m. Golden Yunnan Superior jest wyborną odmianą o delikatnych listkach o regularnych kształtach i z dużą ilością złocistych tipsów. Po zaparzeniu otrzymujemy wyróżniający się aromatem ciemny napar o słodkawym smaku.
5. Yunnan Black Golden Tips
Jedna z najlepszych herbat prowincji Yunnan, o łagodnym, lekko miodowym smaku. Charakterystyczne jest pokrycie liści i tipsów złotawym puchem.
Kenia
6. Kenia Milima
Afrykańska herbata dająca intensywny w zapachu napar o delikatnym aromacie. Doskonale nadaje się do picia z dodatkiem mleka lub jako czysty napar. Wysokiej jakości, posiadająca dużą ilość złotawych tipsów.
Turcja
7. Turkey oryginall
Daje ciemny napar o specyficznym zapachu i aromacie. Jej smak jest bardzo intensywny i mocny. W turcji pije się ją zazwyczaj posłodzoną. Idealny dodatek do fajki wodnej.
Herbaty Oolong (półfermentowane)
8. Formosa Fine Oolong
Oolong jest określany przeważnie jako herbata "półfermentowana". Bezpośrednio po zerwaniu liście podsusza się na słońcu. Następnie wstrząsa się je w bambusowych koszach i ponownie wystawia na słońce. Wzbudzoną w ten sposób fermentację, zatrzymuje się po ok. 2 godzinach procesem palenia. Tajwańska odmiana herbaty Oolong może być pita o każdej porze dnia i nocy, zawiera mało kofeiny. Daje napar o mocnym smaku.
9. ormosa Jade Oolong
Specjalność z południa Tajwanu z gór Tung Ting, wytwarzana w niewielkich ilościach. Poddana delikatnej fermentacji daje pomarańczowo-zielony napar z intensywnym kwiatowym aromatem i brzoskwiniowym posmakiem.
10 Milk Oolong
Bazę tej wysokojakościowej herbaty Oolong stanowi herbata z Anxi w Fujian. Chińskie herbaty Oolong poddawane są krótszej fermentacji niż tajwańskie przez co ich smak jest delikatniejszy, a kolor jaśniejszy. Przed wysuszeniem liście Milk Oolong są w wyjątkowy sposób aromatyzowane.
Herbaty Pu-Erh
11. Pu-Erh
Chińska herbata z prowincji Yunnan. Długi proces fermentacji, któremu poddawane są liście nadaje herbacie specyficzny smak oraz powoduje wytwarzanie substancji o właściwościach odchudzających. Dlatego herbatę Pu-Erh pije się również dla zdrowia.
12. Pu-Erh Sicilia
Herbata Pu-Erh z dodatkiem skórki cytryny i kawałków suszonej pomarańczy.
13. Pu-Erh Yeti
Herbata Pu-Erh z dodatkiem rodzynek, śliwek, orzechów włoskich, cynamonu, kardamonu, czerwonej papryki.
Herbaty zielone
Chiny
14. Mu Dan
Niezwykle rzadka Mu Dan, w tłumaczeniu "Kwiat Peonii", produkuje się ręcznie, zwijając najwyższej jakości młode pączki w różyczkę. Po zaparzeniu kwiat rozwija się nadając herbacie przyjemny kwiatowy zapach oraz świeży, łagodny, miodowy smak. Zwykle pierwszy napar ma smak orzeźwiający, a drugi pełny owocowy. Na życzenie podawana z garnuszkiem gorącej wody do otrzymywania dalszych naparów.
15. Lung Ching
Pochodzi z miasteczka Dragon Well. Jest znana od ok. 1700 lat. Podobno mnisi częstowali nią pielgrzymów, którzy po wypiciu naparu odzyskiwali siły. Herbata miała likwidować stres i uwalniać umysł od złych myśli; przypisywano jej też działanie lecznicze. Ma pełny smak i lekki aromat z nutą zapachową orchidei. Napar ma przejrzystą, żółtą barwę i słodkawy posmak. Na życzenie podawana z garnuszkiem gorącej wody do otrzymywania dalszych naparów.
16. Pi Lu Chun
Pi Lu Chun jest starym tradycyjnym gatunkiem doskonałej jakości. Zbiera się pierwsze wiosenne liście, które są następnie blanszowane na silnym ogniu w dużych kadziach. Listki pokryte delikatnym puszkiem z dużą ilością srebrnych tipsów dają słodkawy, łagodny i miękki napar o wspaniałym aromacie. Na życzenie zaparzana ponownie.
17. Spiral Green
Ręcznie zwijana zielona herbata z dodatkiem herbaty białej. Daje napar o orzeźwiającym i lekko cierpkim smaku.
18. Gunpowder Temle of Heaven
Jedna z najbardziej popularnych w Chinach herbat. Ma listki zwinięte na kształt ziarenek, rozwijające się podczas parzenia. Daje mocny napar o cierpkim smaku.
Nepal
19. Nepal Autumn Valley
Rzadko spotykana, pierwszorzędnej jakości zielona herbata z Nepalu. Daje jasny, zielonkawy napar, ceniony przez prawdziwych ekspertów.
Japonia
20. Japan Kokeicha
Zielona wysokogatunkowa herbata, sporządzona ze sproszkowanych i sprasowanych liści. Daje żółto-zielony napar o niezwykle specyficznym smaku, łagodnym, lekko słodkawym aromacie. Zawiera dużą ilość teiny.
21. Genmaicha
Zielona herbata bancha z palonym ryżem i ziarnem sezamowym. Przyjemny i orzeźwiający napar o lekko pikantnym i zaskakującym smaku.
22. Japan Sencha
Najbardziej popularna japońska herbata. Duże i szerokie liście dają po zaparzeniu świeży, delikatny aromat.
23. Gyokuro Fudjijama (Szlachetne Krople Rosy)
Najwykwintniejsza herbata japońska, wytwarzana według kosztownej ale niepowtarzalnej receptury. Aby słońce nie niszczyło garbników i teiny, krzewy nakrywa się na dwadzieścia dni matami z sitowia. Liście mają mniejszą zawartość taniny przez co herbata ma subtelniejszy i bardziej słodkawy smak pozbawiony niemal zupełnie goryczki. Do picia na specjalne okazje jako oczyszczający, orzeźwiający i dodający energii napój. Na życzenie ponownie zalewana.
Herbaty białe
24. Srebrna truskawka
Produkowany w małych ilościach Chiński specjał. Ręcznie zwinięte na kształt truskawek młode listki, z dużą ilości białych tipsów, rozwijają się podczas parzenia w piękny kwiat. Ceniona przez znawców za wykwintny smak i aromat. Na życzenie podawana z garnuszkiem gorącej wody do otrzymywania dalszych naparów.
25. China Jasmine Dragon Phoenix Pearls
Najwyższej jakości herbata produkowana od ponad 100 lat na terenach położonych wysoko w górach. Po zaparzeniu pierwsze młode listki i niedojrzałe pączki krzewu herbacianego, które są ręcznie zwijane w drobne perełki oraz aromatyzowane świeżo zebranymi kwiatami jaśminu rozwijają się uwalniając niepowtarzalny smak i aromat. Ta nadzwyczajna herbata redukuje napięcie, stresy, reguluje krążenie krwi oraz obniża cholesterol. Na życzenie podawana z garnuszkiem gorącej wody do otrzymywania dalszych naparów.
24. White Monkey
Ten chiński specjał produkuje się niemal wyłącznie z młodych pączków z niewielkim dodatkiem pierwszych listków. Tak przygotowany susz pokryty charakterystycznym białym puszkiem daje napar o jasnym kolorze, o bogatym i delikatnym smaku. Na życzenie podawana z garnuszkiem gorącej wody do otrzymywania dalszych naparów.
Hebaty klasyczne o naturalnym aromacie
25. Jaśminowa
Zielona, prawdopodobnie najstarsza aromatyzowana herbata, ulubiona w Chinach. Daje wspaniały aromat, subtelny i lekki napar.
26. China Lychee (herbata liczi)
Chińska czarna herbata o słodkawym, świeżym aromacie liczi. Uprawie i suszeniu towarzyszą krzewy liczi, dzięki którym herbata posiada naturalny aromat. Jest to również jedna z najstarszych aromatyzowanych herbat.
Herbaty aromatyzowane
27. Earl Grey II
Znana na całym świecie klasyczna mieszanka czarnych herbat z naturalnym olejkiem bergamotowym. Earl Grey II odznacza się intensywnym i naturalnym aromatem bez sztucznych dodatków.
28. Wiśnia Maraschino
Czarna herbata z kawałeczkami wiśni, kwiatkami róży i naturalnym aromatem.
29. Śliwkowa
Czarna herbata z kawałkami śliwek, niebieskimi kwiatkami prawoślazu lekarskiego i naturalnym aromatem.
30. Alpejski poncz
Czarna herbata z rodzynkami, kawałkami jabłek, z cynamonem, goździkami, kwiatem pomarańczy i liśćmi orzecha włoskiego.
31. African Queen
Herbata Ceylon, z kawałkami ananasa, banana, płatkami słonecznika i bławatka.
32. Mistyczna
Herbata Keemum z wanilią, pomarańczą i listkami białej herbaty paclum.
33. Flamengo
Czarna herbata z kawałkami papai, orzecha kokosowego, mango i bławatkami.
34. Irish Cream
Czarna herbata z kawałkami czekolady i naturalnym aromatem.
35. Truskawki z kremem
Czarna herbata z kawałkami truskawek, białej czekolady i kwiatami rumianku.
36. Truflowo-czekoladowa
Herbata Ceylon z kawałkami odtłuszczonej czekolady, kokosem i naturalnym aromatem.
37. Ceylon z mango
Herbata Ceylon z kawałkami mango
Zielone herbaty aromatyzowane
36. Dirty Dancing
Zielona herbata z czarnymi jagodami, żurawiną, kawałkami truskawek, kwiatkami i pączkami róży, afrodyzjakiem Muira Puama, kwiatkami stokrotki i bławatka.
37. Sencha kaktus
Chińska herbata Sencha z dodatkiem suszonej opuncji i kwiatem kaktusa.
38. Sencha migdałowa
Chińska herbata Sencha z migdałami, karmelem i kawałkami toffi.
38. Mały Budda
Zielona herbata z kawałkami ananasa, papai, lukrecji, drzewa sandałowego, czerwonej papryki, kwiatami rumianku i naturalnym aromatem.
39. Japoński rarytas
Japońska zielona herbata Bancha i Gebmaicha z kawałkami imbiru, kardamonu, ananasa, papai, orzecha kokosowego, mango, płatków i pączków róży.
Napary owocowo-ziołowe
42. Energy Tea Guarana
Guarana, płatki róży, kawałki jabłka, hibiskus, balsam cytrynowy, liście jeżyny, trawa cytrynowa. Herbata ma właściwości energetyzujące.
43. Yogi Tea
Mieszanka różnych przypraw odpowiednio spreparowanych. Napar daje mocny aromat i orzeźwiający smak. Ma działanie rozgrzewające i energetyzujące. Dodaje sił i poprawia nastrój, oczyszcza krew, koi i wzmacnia system nerwowy. W składzie znajduje się cynamon, lukrecja, kardamon, goździki, czarny pieprz.
44. Rooibos Mandala
Rooibos, czyli czerwony krzew, z którego wytwarza się tę herbatę zawiera dużo witaminy C, jest bogaty w sole mineralne i proteiny, bezkofeinowy, gaszący pragnienie, korzystnie działa na skórę. Listki Południowoafrykańskiego krzewu z dodatkiem skórki z cytryny, kardamonu, kolendry, imbiru i kopru włoskiego.
Mate
40. Mate prażona
Brązowa mate dająca zdecydowany smak o lekko dymnym aromacie kawy. Bardzo popularna w Ameryce Łacińskiej mate działa pobudzająco, zawiera wiele witamin i składników mineralnych a także dużo kofeiny. Znana też jako środek wspomagający opóźnienie starzenia.
41. Mate Gaucho
Zielona mate z dodatkami kwiatów ostu i słonecznika.
***
Kawy:
Columbia Excelso
Wysokogatunkowa kawa o silnym, jedwabistym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Smak bogaty, doskonale zrównoważony z akcentem orzechowym.
Ipanema Italia Rico
Mieszanka wysoko jakościowych kaw Arabica i Robusta. Dzięki zawartości Robusty mieszanka doskonale pobudzająca.
Kenia Superstar
Kawy kenijskie są uważane za jedne z najlepszych na świecie. Kenia Superstar charakteryzuje się mocnym smakiem pozbawionym goryczki.
Meksyk Maragogype
Ziarna tej kawy są dwukrotnie większe od przeciętnych. Niepowtarzalny aromat i delikatnie pikantny smak.
Arabica Papua Nowa Gwinea
Krewna słynnej Jamajki Blue Montain. Żyzna wulkaniczna gleba i sprzyjający klimat sprawiły, że kawa ta jest zaliczana do najsmaczniejszych na świecie.
Indie Malabar
Indyjska kawa monsunowa. Mocna z delikatnym, pikantnym posmakiem.
Etiopia Mocha
Pochodzi z ojczyzny kawy. Znakomity bukiet smakowy specyficzny dla kawy etiopskiej. Lekka kwaskowość i niepowtarzalny aromat.
Kolumbijskie kawy smakowe:
- ajerkoniakowa
- czekoladowo-miętowa
- czekoladowo-migdałowa
- irish cream
- irish whisky
- kokosowa
- cafe-fana
- truflowa
- turecka chałwa
- waniliowo-orzechowa
- czekoladowo-wiśniowa
- vanilla french - pomarańczowo-waniliowa
- indyjski bazar - korzenna
- Paryż nocą - z posmakiem likieru
oraz:
Kawa mrożona z lodami
Kawa z likierem mlecznym
***
Czekolada na gorąco. Z prawdziwej czekolady z lodami i bitą śmietaną.
Havana – z likierem rumowym (alc.)
Wiedeńska – z marcepanem
Montezuma – na ostro z dodatkiem chilli
Koffi - z kawą
Eskimo - z syropem miętowym
***
Alkohole:
Wina i miody pitne
Piwa polskie i belgijskie